Clichy, France
Under studies

Planet

The project for the PLANEToffice block capitalises on a strategic location in its visibility, its role as an entrance to the town of Clichy and its form of a vertical landscape.
Client
Program
Area
Planning
Client
Sogelym Dixence
Program
High-rise office building with meeting rooms, conference rooms, terraces and green rooftops, restaurant, cafeteria, fitness room.
Area
35,000 m²
Planning
Under studies
Erected alongside the Paris Boulevard Périphérique and visible from a considerable distance, it thus constitutes a striking landmark, creating a true gateway to the town of Clichy and affirms its purpose as a link between Paris and the towns of Clichy and Saint-Ouen. The building also constitutes the end of a pedestrian zone and its generously planted terraces and balconies symbolise this in the form of a vertical landscape.

Its plan, inspired by the shape of a butterfly, produces a volume composed of four wings: turret-like elements combined with exterior terraces. This arrangement offers very well-lit, fragmented storeys that communicate easily between themselves. Views of the landscape north of Paris and of Sacré-Cœur on the Montmorency hills, combined with the scale of the volumes, make this a unique workplace.

In addition to working conditions, the Planet project takes account of the quality of living conditions. It is equipped with a meeting centre, shops, a coffee shop and a brasserie, thus giving the ground floor a lively atmosphere. Two restaurants combined with an outdoor vegetable garden and a wellness centre complete the layout of the first floor. The two upper levels can welcome the public to create a rooftop terrace with an exceptional view.

Lastly, the Planet project combines the choice of low-carbon materials with the use of demolition waste salvaged from existing buildings, particularly in the form of the crushed concrete elements used to make the gabions that constitute the façade of the plinth. Furthermore, the double-skin façades provide more effective noise insulation and thermal insulation, and thus greater comfort for users. Brise-soleil ensure solar protection at all times. They are installed in a diagonal net that follows the façades of each wing and hugs their round corners, thus creating a dynamic, softened, contemporary image.
La Colline